De Franciscusschool stond ook aan de Oosterweg tegenover de meisjesschool. Wij vonden dat wel leuk en andersom ook. Daar waren ook dubbele klassen, A en B. Eigenlijk een beetje hetzelfde als de meisjesschool. De  beginjaren zestig. Achteraf vond ik dat een mooie tijd, een ander tijdperk. De muziek werd ruiger, andere kapsels, allerlei nieuwe dingetjes werden uit gevonden en iedereen kwam voor zichzelf op.

Op de Franciscus school was één juffrouw die les gaf in de eerste klas, de andere waren  meesters . Enkele namen weten de oud-leerlingen nog. Er waren leuke meesters en minder leuke meesters. Slaan mocht toen schijnbaar.

 Nou waren er natuurlijk altijd wel kinderen bij die het bloed onder de nagels vandaan haalden, ook bij de meisjes school, maar dan nog!  Ook daar zaten de meeste leerlingen  uit de Valendriese wijk in klas B, die dan automatisch naar de L.T.S . gingen, of je nou goed kon leren of niet, net als bij de meisjes school, daar gingen de meeste naar de huishoudschool.

 ijn broer vertelde mij pas, dat hij het toen al niet mee eens  was .  Hij wou door studeren, dus hij stribbelde tegen, oei! Hij wilde naar de U.L.O. ,die staat nog steeds in de Konijnsweg. Hij is daar uiteindelijk ook terecht gekomen, dankzij een meester.

Zowel op de Maria als de Franciscus school werd in de A klas Franse les gegeven, hij heeft het altijd jammer gevonden, want ook hij “een valendrieser “ die goed kon leren, had graag de Franse taal toen willen leren. Uiteindelijk is hij toch docent Engels en Duits geworden. Maar zo zullen er wel meer jongens en meisjes zijn , die liever een ander vak hadden gekozen, als wat ze nu hebben. Zo jammer!

Ook ik stroomde door naar de huishoudschool, daar vond ik totaal niks aan, heb er ook maar anderhalf jaar op gezeten . Toen bleef ik thuis , tot ik oud genoeg was om naar een andere school te gaan, Jong Leven in Hatert. Mooie en leerzame tijd.